Sjoel buiten
100 Jaar Joods Bussum

 

Joodse Gemeente
Bussum

Adres synagoge:
Kromme Englaan 1A
1404 BV Bussum

Contact:
info@
100jaarjoodsbussum.nl

 

 

 


Gastenboek

In dit gastenboek kunt u uw anekdotes kwijt over joods Bussum, een oude bekende weer opspeuren, of uw reacties geven op de tentoonstelling of de evenementen.
Stuurt u het naar info@100jaarjoodsBussum.nl, dan plaatsen wij het op de site.


Ingestuurd door Paul Joseph:

“Deze Choekabijeenkomst moet in 1959 geweest zijn. Op de foto zijn te zien: zittend vlnr: Adolf Herz, mijn ouders Erika Joseph en Frans Joseph, Sal van Gelder, Aron Koppels, Jacques Con, Emmanuel Vis, E. v. Spier, Mw. v. Spier, Sophie v. Gelder, Zus Roos, Michel Roos. Staand vlnr: Heleen v. Zuiden, Ies v. Creveld, Mw. v. Creveld, Mw. Koppels, Lien Con, Evalinje Krant, Philip Krant, Zis Vis, Koos Caneel, Jacques Rijxman, Mw. Rijxman. Hier is te zien dat wat nu de kleine kiddoesjzaal is toen nog geen aanbouw had, het was erg behelpen (tot 1983) in het toenmalige, kleine keukentje.”


Ingestuurd door Yehuda Locker:

Kinderhuis Ezrath ha jeled, 1946-47 Kromme Englaan 1 en 1a. Hier werden in 1946/47 joodse weeskinderen opgevangen. Het huis werd gerund door het echtpaar Bezalel en Gusta Locker (beiden zijn op de linkerfoto te zien). Het huis maakte onderdeel uit van Ezrath ha jeled, een overkoepelende organisatie die ook andere kinder- en jeugdhuizen bestuurde, zoals de Bergstichting in Laren. Veel van de toenmaligekinderen zijn op aliyah gegaan, naar Israël geëmigreerd. In 2004 was er een reünie, het verslag daarvan en meer foto’s uit Bussum zijn te zien op de website http://www.mgodschalk.de/html/bussum.html. Yehuda Locker bezocht Bussum onlangs met zijn vrouw en kinderen en was verheugd om te zien dat de sjoel na 60 jaar er nog steeds zo mooi bij lag. Het was emotionerend voor hem om zijn oude slaapkamertje weer te zien in het voormalige kindertehuis.


Ingestuurd door George Raedecker:

Villa Insulinde aan de Eslaan in Bussum, kinderhuis van de familie Birnbaum, voor film klik hier.
“In de Eslaan bevond zich de Villa Insulinde, waarin het echtpaar Birnbaum een privé kinderhuis runde voor kinderen die zij eigenhandig de vernietigingskampen had helpen overleven. VERHAAL Birnbaum. Ook Paul Joseph herinnert zich het gezin Birnbaum goed, hij volgde zelfs zijn bar mitswa lessen bij de heer Birnbaum. Gezien Paul’s nog steeds uitstekend regelmatig de Haftara in sjoel leest, moet de heer Birnbaum een begenadigd leraar zijn geweest. De familie Joseph heeft nog steeds contact met de jonge generatie Birnbaum, ook nadat de hele familie met hun weeskinderen naar Israel zijn gegaan in 1950.”

Tijdens een interview (DVD hiervan is aanwezig in het JHM) vertelt dochter Suzie Birnbaum over de naoorlogse periode met haar Pools-Oostenrijkse ouders, die in Westerbork en Bergen Belsen weeshuizen hadden opgezet en daar in Nederland mee verder gingen.

Suzie Birnbaum en haar Pools-Oostenrijkse ouders waren als vluchtelingen al voor WOII in Nederland terecht gekomen. Haar ouders zetten in Westerbork en Bergen Belsen weeshuizen op. Na terugkeer uit Bergen Belsen kwamen ze eerst in Maastricht terecht. Maar omdat zij statenloos waren mochten ze hier niet blijven en werden zij in een instelling ondergebracht (waarvan zij de naam niet meer weet) waar ook NSB'ers in zaten. De directeur van een school in Maastricht kwam dit te weten en heeft alles gedaan om hen hier uit te krijgen. Zij zijn vervolgens naar de Bergstichting gegaan. En daarna naar Hotel Erleveld op de Oudezijds Voorburgwal (?) in Amsterdam, vandaar uit zijn zij in de Joodse Invalide terecht gekomen, waar haar ouders op een eigen verdieping het weeshuis voortzetten. Na de periode in de JI hebben haar ouders een weeshuis van Aliyat Hanoar opgezet in Bussum in Villa Insulinde. Suzie bezocht toen de joodse HBS in het Talmoed Thora gebouw in de Tweede Boerhaavestraat in A'dam, ze ging met de bus vanuit Bussum. In 1950 ging de familie samen met de weeskinderen op aliyah met het schip de Negbah. Zij heeft over deze periode nooit echt verteld. Het is het verhaal van een vluchteling, zoals zij zelf zegt.